'Wie zijn we straks?'

#energietransitie #verduurzaming #identiteit #positionering #corona

16/06/2020 - Vijftien studenten van Michel aan de TU Delft gaven begin dit jaar advies over de positionering van vervoersbedrijf Transdev Nederland, dat hard op weg was naar een emissieloze bussenvloot. Heeft corona roet in het eten gegooid?

Van het vizier vol op innovatie en vergroening, is vervoersbedrijf Transdev Nederland terug bij de basis. Niemand had kunnen denken dat wat in de communicatie als een no brainer gold, nu prioriteit nummer een is. Rijden er überhaupt bussen, is het schoon en veilig? 

Dat kan ook niet anders nu coronamaatregelen de vaart er letterlijk volledig uithalen. Sinds 1 juni zijn bijna alle bussen van Transdev Nederland, bekend van onder meer Connexxion en Hermes, weer de weg op. Maar ze vervoeren nog maar 40% van het normale aantal reizigers. Het is een tijd waarin je van niks meer zeker kunt zijn, klinkt het in de woorden van Laura Steur, manager corporate communication. “Wanneer gaan we terug naar normaal? En wat is dan normaal? Wat zijn de gevolgen voor de groei van het OV, als meer mensen ook in de toekomst deels blijven thuiswerken?”

En dan moeten over een paar jaar de Nederlandse bussen ook nog emissieloos zijn. Komt deze ambitie nu in gevaar?

“Dat verwacht ik niet. Al in 2016 ondertekenden de Nederlandse opdrachtgevers van het openbaar vervoer de Green Deal Zero Emissie Openbaar Busvervoer, een initiatief vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu, met als doel de busvloot snel te vergroenen. Daarin is vastgelegd dat vanaf 2025 alle nieuwe bussen volledig uitstootvrij rijden. In 2030 geldt dat voor alle bussen. Bij Transdev  zijn inmiddels bijna 300 van de ruim 1500 bussen elektrisch, met verschillende manieren van opladen.”

Dat lijkt nog niet zo heel veel.  

 

“Toch lopen wij en heel Nederland hierin voor binnen Europa. We vervangen de voertuigen niet met enkele, maar honderdtallen tegelijk, bij elke nieuwe aanbesteding. Ons Zero Emissie programma wordt in binnen- en buitenland met grote nieuwsgierigheid gevolgd. “ 

Waar zitten nu de grootste uitdagingen?

“We moeten met veel scenario’s rekening houden. Op welk moment we een omslag maken en alle reizigers weer mogen verwelkomen. Of juist terugvallen als er een tweede coronagolf komt. En hoe is en wordt de perceptie van het OV? Maar we zijn ook onzeker of de maatregelen de snelheid van de transitie die we als bedrijf hebben, niet gaan vertragen.” 

Welke communicatieve opdracht brengt dat met zich mee?

“We zijn op zoek naar onze identiteit. Onze missie om mensen de vrijheid te bieden om te reizen staat onder druk. Tegelijkertijd willen we door: bussen vervangen, vergroenen. We zijn de afgelopen jaren daarom ook bewust bezig om ons bedrijf meer open te zetten en te vertellen waar we goed in zijn. Die omslag heeft echt al vruchten afgeworpen. Nu is het met alle beperkingen elke dag weer een zoektocht hoe je vanuit de waan van de dag naar een strategische manier van denken komt. Nu meer dan ooit. ”