Wat eruit zou komen was nog maar de vraag

#transitie #rouwcurve #communicatie

05/12/2024 - Toen Julia monter begon aan wat een monsterklus bleek, had ze nooit kunnen vermoeden dat ze precies zou doormaken wat in de uiteindelijke Orange Paper ‘Hoe transitie ready ben jij?’ beschouwd wordt als drijvende kracht. Gebruik je eigen onzekerheid en onbehagen. En omarm de chaos.

Tja, als we het zelf prediken, moeten we ook eerlijk zijn. Er is niemand bij HollandSpoor die niet een keer gezucht heeft. Uit frustratie, door irritatie of met acceptatie. Je kunt dus wel zeggen dat we de Orange Paper - of beter gezegd, de rouwcurve als metafoor voor het transitieproces - echt hebben doorleefd. 

“Toen ik begon met het idee van een White paper, wilde ik graag de twee werelden die ik kende bij elkaar brengen: duurzaamheid en communicatie. Gaandeweg veranderde duurzaamheid naar transities in het algemeen. Waar raken transities communicatie, hoe werkt een transitie precies, wat gebeurt er?”, blikt Julia terug. "Daar heb ik veel van mijn eigen kennis voor gebruikt, maar ook wetenschappelijke literatuur doorgespit.”  

Je neemt jezelf mee
Achter de Orange paper gaat dus een hele wereld schuil. Eentje die inmiddels ook in de hoofden van Michel, Huug en Meeuwes zit. Zij gingen samen met Julia op zoek naar blinde vlekken, kansen en mogelijkheden bij communicatie in en over transities. En wat ze daarin wilden meegeven aan andere professionals, vanuit hun eigen ervaring in strategie, verandering en duurzaamheid.

 

De conclusie na veel wikken, wegen en schrappen? Je neemt altijd jezelf mee. Terwijl je professioneel met transities bezig bent, onderga je die zelf ook. Dat betekent loslaten van alles wat vertrouwd is. Vergelijkbaar met een rouwproces dus. En hoe jij daar tegenaan kijkt, kan totaal anders zijn dan je collega. Ook al werk je nog zo eensgezind aan hetzelfde doel. Om daarachter te komen eindigt de Orange Paper met de zogenaamde 4P-test. Daarin neem je jezelf (persoonlijk), je vak (professie), je positie en je omgeving (partners) onder de loep.

Omarm de chaos
“Die check bij jezelf en je team, vond ik wel een goede vondst. Maar het had wel een minder wetenschappelijke insteek dan toen ik begon. Om dat los te laten, was voor mij wel een beetje omschakelen”, bekent Julia. Ze hoopt dat de Orange Paper andere professionals ook naar nieuwe ontdekkingen leidt in hun denken over (energie)transities. “Omarm die chaos dus.” 

Volgens Meeuwes is deze Orange Paper ook niet dé waarheid of dé tool of oplossing voor alle problemen, maar een uitnodiging tot een gesprek, met de tool als thermometer om als (transitie)team te ontwikkelen. “Erkennen dat je het niet weet, maakt het spannend. En daardoor wordt je werk veel leuker.” 

In onze eerste Orange Paper delen we onze inzichten over werken in en met de turbulentie van transities. In ‘Hoe transitie ready ben jij?’, leggen we uit waarom je in een wereld in transitie zoveel gevoelens tegelijkertijd ervaart, hoe die jou en je collega’s beïnvloeden bij transitieopgaven en waarom je dat van elkaar moet weten. Wil je onze Orange Paper ook lezen? Stuur dan een mailtje naar Huug.

 

Foto: Oscar Langerak